donderdag

1

Jun

Toneelgroep Imperium | Ödön von Horváth

Hin und Her

Een politieke komedie over de akelige absurditeit van de werkelijkheid.

Toneelgroep Imperium sluit het theaterseizoen ’22-’23 af met Hin und Her. Houdt u van tragiek waar ook om gelachen kan worden? Geniet u van theater waarin actuele thema’s naar voren komen? Kom dan kijken naar dit volksstuk van bijna een eeuw oud, met een thema dat toch enorm actueel is. De levendige personages, in combinatie met de rijke en poëtische taal, maken Hin und Her een gedenkwaardige en boeiende theatervoorstelling met een sterke emotionele impact.

Dit stuk uit 1933 speelt zich af tussen de grensposten van de landen X en Y, die met elkaar verbonden zijn door een brug over de grensrivier. Ferdinand Havlicek wordt het ene land uitgezet, maar mag het andere land – dat juridisch gezien zijn vaderland is – niet binnen, omdat daar zijn staatsburgerschap verlopen is. Terwijl Havlicek gedwongen wordt te leven als stateloos persoon, raakt hij verstrikt in politieke machtspelletjes, illegale smokkelpartijen en klassieke liefdesgeschiedenissen. De voorstelling is een volksstuk; kluchtig, soms plat, soms poëtisch, soms scherpzinnig en humoristisch.

Ödön von Horváth (1901-1938) was een schrijver van proza en toneel en zelf stateloos. Hij leefde in het uiteengevallen Oostenrijk-Hongarije van na de Eerste Wereldoorlog, met een heleboel staatlozen op drift, zonder enige vorm van bescherming of recht. Zijn stukken zijn vaak sociaal en politiek geëngageerd en gaan over actuele problemen in de maatschappij, zoals werkloosheid, armoede en het opkomend nazisme. Horváth schetst een treffend beeld van het dagelijks leven van de gewone burger, waarin tragische gebeurtenissen en komische situaties elkaar afwisselen.

Regisseur Stephan W. Zeedijk is theatermaker en werkzaam als freelance theaterregisseur en docent voor amateurtoneelspelers. Hij woont in Rotterdam en maakt graag voorstellingen vol passie en verlangen op bijzondere locaties. Verder geeft hij toneellessen bij SKVR in Rotterdam. In de keuze voor Hin und Her is Stephan geïnspireerd door een persoonlijke ervaring met de vluchtelingenstroom vanwege de oorlog in Oekraïne tijdens een internationale treinreis vanuit Duitsland. Her en der stapten de reizigers uit in plaatsen in Nederland, waar ze na 36 uur reizen moe werden opgepikt door vrijwilligers of familie. Eerder regisseerde hij bij Imperium o.a. De Canadese Muur (2012), Dames van de Beethovenstraat (2016) en Nexlach (2018).

  • Regie: Stephan W. Zeedijk
  • Tekst: Ödön von Horváth
  • Vertaling: 't Barre Land
  • Spelers: Barry Grove, Bastiaan de Groot, Frank Lange, Gerard van Teijlingen, Gertrude Hoogendoorn, Laurike in ’t Veld, Leontine van den Berg, Manita van den Berg, Renée Middelveen, Ruud Wessels en Sophia Sbaysi
  • Speeldata: 19, 20, 26, 27 en 28* mei, 1, 2 en 3 juni 2023 (*matinee)
  • Aanvang: 20:30 (*matinee 15:00 uur)
  • Locatie: Imperium Theater, Oude Vest 33e Leiden, tel. 071 5141035
  • Prijs: €15,- Regulier, €13,- Studenten en CJP

Contactformulier

Naar aanleiding van dit contactformulier nemen we via mail contact met je op.

Let op: dit formulier NIET gebruiken voor het reserveren of bestellen van toegangsbewijzen.