zondag

5

Mrt

Toneelgroep Imperium | Nicky Silver

Pterodactylus

Donkere nineties gay-komedie over het grote uitsterven.

Toneelgroep Imperium laat de donkere winterdagen achter zich met Pterodactylus van Nicky Silver! Houdt u wel van de dunne scheidslijn tussen pijnlijk en grappig? En schuwt u verrassende plot- en stijlwendingen niet? Komt u dan naar deze donkere nineties gay-komedie over het grote uitsterven. Todd komt thuis om te vertellen dat hij homo is, wat niet alleen de huwelijksaankondiging van zijn zusje overschaduwt, maar ook een verscheurende aardbeving veroorzaakt in de gezinsverhoudingen.

Pterodactylus werd in oktober 1993 off-Broadway geproduceerd in het Vineyard Theatre en kreeg daarna extra erkenning door een nominatie voor beste stuk in New York. Het stuk herkauwt alle clichés van de desintegrerende all-American family en blaast die op tot schrijnende proporties, tot groteske symbolen voor het uitsterven op aard. Het kwam uit toen aids nog een dodelijke ziekte was, voordat het hiv-virus met een cocktail bestreden kon worden – de ziekte speelt dan ook een rol in het stuk. Silver is in staat om hierin de fijne lijn te bewandelen tussen integriteit en gay-camp.

Nicky Silver (1960, Philadelphia) wordt veelal omschreven als een meester van het absurde en zwarte humor. The Washington Post beschreef hem als een laagdrempelige absurdist met een instinct voor grappen vergelijkbaar met sitcom-schrijvers. Hij wordt geprezen om zijn kunde om dit instinct te gebruiken om een veel diepere visie bloot te leggen. Zoals alle grote schrijvers van komedie, kan Silver om alle dingen, hoe pijnlijk ook, lachen.

Regisseur Arne Sybren Postma is erg geïnteresseerd in theater en geschiedenis en in het bijzonder in het raakvlak van die twee. Na de ellende van het coronavirus was hij toe aan een uitdagende komedie; weliswaar eentje dat over een virus gaat. Postma is absoluut geen onbekende bij Toneelgroep Imperium; al voor de 8e keer neemt hij bij ons de regie op zich. Meermaals heeft hij daarvoor de Kees Visserprijs in de wacht gesleept (Ubu, De Gouden Draak, Yvonne, Prinses van Bourgondië, Het Koude Kind en Gelukkige Dagen). Met zijn eigen stichting De Kraamkamer maakt Postma theater voor in de huiskamer.

  • Regie: Arne Sybren Postma
  • Tekst: Nicky Silver
  • Vertaling: Benno Barnard
  • Spelers: Bibi van der Kraan, Marjolein van der Woude, René Huinen, Simme van de Lustgraaf en Thomas Westerhout
  • Speeldata: 24 en 25 februari, 3, 4, 5*, 9, 10 en 11 maart 2023 (*Matinee)
  • Aanvang: 20:30 (*Matinee om 15:00 uur)
  • Locatie: Imperium Theater, Oude Vest 33e Leiden, tel. 071 5141035
  • Prijs: €15,- Regulier, €13,- Studenten en CJP

Contactformulier

Naar aanleiding van dit contactformulier nemen we via mail contact met je op.

Let op: dit formulier NIET gebruiken voor het reserveren of bestellen van toegangsbewijzen.